Geschiedenis


Teunis Balthasar Amoureus (1874-1964) vestigde op 17 juli 1905 de Boulangerie Moderne aan de 2e Hoofdstraat nr. 15. Nog in hetzelfde jaar verhuisde Amoureus naar de 2e Hoofdstraat 23, het huidige pand, nu Hoofdstraat 85.

De heer Amoureus deed goede zaken en toen hij 56 jaar was, in 1930 dus, nam zijn meesterknecht Tinus Bos het bedrijf over. De heer Amoureus had wel een zoon, maar die wilde geen banketbakker worden.
   
Tinus Bos (1903-1954) zette met zijn vrouw Margje de zaak voort. Margje stond in de winkel. Het was een echte boulangerie speciaalzaak. Zij hadden een aparte winkelgong, die bij een dergelijke zaak niet was weg te denken. Met Sinterklaas, de kerstdagen en Pasen werden altijd extra mooie etalages gemaakt. Achter de winkel werd dan ook een aparte kamer ingericht met de speciale lekkernijen voor de feestdagen. Dit zal vooral bij de ouderen de nostalgische sfeer oproepen evenals de speciale bakkerslucht die er in en om de winkel te ruiken was. Tinus mocht naast zijn bakkersvak graag fotograferen. Van hem zijn nog vele fraaie foto´s over Meppel en omgeving in omloop. Tinus en Margje hadden ook een zoon, die een begaafd violist was, maar geen banketbakker. Dus weer geen opvolger. De volgende opvolger werd de meesterknecht van Tinus.
   
Jan Bouwer nam , na een harde leerschool, want Tinus was een strenge leermeester, de zaak over. Helaas was het maar van korte duur, want Jan werd ziek en overleed na niet al te lange tijd. Zijn zoon Berend Bouwer (geb. 1928), Bè genoemt, zette de zaak voort. Eigenlijk had hij andere ambities, maar onder het oog van de vakman Arend Jan Vrielink, bekwaamde hij zich in het vak en blijft eigenaar tot 1980. In 1974 vindt er een ingrijpende verbouwing plaats. In 1974 komen Tijm en Ineke Hoogendoorn in dienst .
   
In 1980 doet het echtpaar Bouwer de zaak over aan het jonge echtpaar uit Amersfoort. Tijm getrouwd met Ineke zetten samen de schouders onder de zaak. Tijm heeft zich, naast het bakkersvak, speciaal toegelegd op de fabricage van chocolade en heeft inmiddels een chocolaterie in de Brouwerstraat gevestigd. In 1985 wordt de zaak weer verbouwd en aangepast aan de wensen van heden. Zijn zoon Michel bekwaamd zich eveneens in het banketbakkersvak. In 1991 komt Bob Schreiber uit Groningen het banketbakkerteam versterken. Hij begint als leerling maar werkt zich al gauw op tot chef banketbakker. In 2001 nemen Michel Hoogendoorn en Bob Schreiber de zaak over van Tijm en Ineke Hoogendoorn. Zij zetten de traditie van het echte banketbakkersvak van T.B. Amoureus voort.
Per 1 januari 2010 gaat Amoureus onderleiding van Michel Hoogendoorn door op het industriegebied van Meppel. Aan de Zomerdijk 31.
Amoureus

Uw winkelmandje

0 producten / € 0,00
Naar kassa »